Характеристиките на нашето тяло могат да ви изненадат всеки ден. Любопитностите

...
Характеристиките на нашето тяло могат да ви изненадат всеки ден. Любопитностите
Коментари Харесай

8 любопитни факта за човешкото тяло, които може би не знаете

Характеристиките на нашето тяло могат да ви изненадат всеки ден. Любопитностите са много и тук ще ви разкажем за някои, които може би ще привлекат вниманието ви. 

1. Слюнката има лечебни свойства

Всички знаем, че функционалността на слюнката е да оказва помощ за смилането на храната. Това е по този начин, само че не е единствената ѝ задача. Всъщност тя има антибактериални и противогъбични свойства, с помощта на имуноглобулините.

Те потискат развиването на бактериите и оказват помощ против кариес. Поради тези аргументи всяко нарушаване в слюнчените жлези има последици за живота на индивида. 

2. Можем да живеем известно време без храна или вода

Едно от любознанията на човешкото тяло е, че може да издържи сред 8 и 21 дни без храна или вода. Ако индивидът е лишен единствено от храна, той може да живее по-дълго. 

3. Бръчките на върха на пръстите имат функционалност

Това е класическият въпрос, който децата постоянно задават. Когато прекарваме доста време във ваната или в басейна, виждаме по какъв начин пръстите ни и стъпалата на краката ни се набръчкват.

Това поражда, защото е метод за възстановяване на сцеплението с мокри предмети. Кръвоносните съдове на върховете на пръстите се свиват и основават тези бръчки. Така при улавяне на предмети те разрешават да се употребява по-малко мощ, в сравнение с когато пръстите не са набръчкани.

4. Вкусът понижава с възрастта

Вкусовите рецептори са отговорни за разпознаването на усета на храната и напитките. През целия ни живот те се възобновяват на всеки 8 или 12 дни, макар че някои могат да оцелеят по-дълго.С годините обаче ги губим. Тоест броят на вкусовите кафези понижава. 

5. Растежът на косата ни варира

Като цяло косата пораства с един сантиметър на месец, само че след 25-годишна възраст растежът се забавя. Освен това плътността е по-ниска при мъжете, в сравнение с при дамите. Също по този начин косата на азиатците пораства по-бързо от на останалите. 

6. Можем да отличим повече от 1 трилион миризми

Човешките сетива не стопират да ни учудват. Следователно те са част от огромните любознания на нашето тяло. Хората сме способни можем да отличим към 10 000 разнообразни аромата.

Този брой може би е даже по-висок. Не е известно какъв брой миризливи молекули съществуват, само че се допуска, че броят на 1 трилион аромати е доста по-малък от това, което в действителност можем да отличим.

7. Червата имат неврони

Неведнъж сме чували теорията, че червата са нашият „ втори мозък “. Колкото и налудничаво да звучи, стомашно-чревният тракт съдържа неврони, които координират реакциите с имунните кафези.

Освен това има връзка сред червата и мозъка благодарение на тези неврони. Всъщност несъответствието в чревната микробиота може да повлияе на разнообразни патологии, като заболяването на Алцхаймер, заболяването на Паркинсон и депресията. Следователно диетата играе съществена роля за предотвратяването им.

8. Пъпът ни е източник на бактерии

Кожата е най-големият орган в тялото и е цялостна с бактерии, които са част от нейната микробиота, затова тя е жизненоважна за поддържане на нашето здраве и благоденствие.

Знаете ли, че нашият пъп съхранява до 67 типа бактерии? Не забравяйте тази част от тялото си, когато се къпете.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР